İçeriğe geç

Ardahan Ne Ile Ünlü

Ardahan neyi meşhurdur?

Ardahan coğrafi konumu nedeniyle birçok kültürden etkilenmiştir. Ardahan’ın mutfak kültürü de çevre illerin etkisi altında oldukça gelişmiştir. Ardahan’ın en meşhur yemekleri arasında feselli, etli mantı, katmer, dilimli aşı, ayran aşı, pişi ve gevrek yer almaktadır.

Ardahan denince akla ne gelir?

Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.

Ardahan’ın özelliği nedir?

Yaylaları, akarsuları, ormanları, zengin çiçek çeşitliliğine sahip yaylaları ve iki gölüyle Ardahan keşfedilmeyi bekleyen bir doğa cennetidir. Gürcistan ile Ardahan arasında iki sınır kapısı bulunmaktadır: Türkgözü ve Çıldır Aktaş Sınır Kapısı.

Ardahan’da neyi meşhur hediyelik?

Bölgemizdeki El SanatlarıHalılarKilimlerGürcünlerYöresel halk bebek giysileriYüzüklerSandıklarHasırKeçeDaha fazla ürün…

Ardahan’da en çok ne üretilir?

Hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliği başlıca gelir kaynaklarıdır. Ardahan’da üretilen kaşar çok yüksek kalitededir ve ülke genelinde Kars Kaşarı olarak da bilinir. “Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi” olan Ardahan, çok özel bal üretir ve “Ardahan Çiçek Balı” coğrafi işaretine sahiptir.

Ardahanda ne yetişir?

İlçenin doğal orman alanı içerisinde yer almakta olup, çoğunlukla meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşmaktadır. Bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir.

Ardahan’da ne var?

Ardahan Siluet’te nereleri gezeceğinize kolayca karar verebilmeniz için gezmek istediğiniz yerleri listeledik. … Bülbülan Yaylası … Yalnızçam Yaylası … Çıldır Gölü – Akçakale Adası … Okçuoğlu Gölü Yaylası … Aktaş Gölü … Kura Nehri. … Ardahan Kalesi.Daha fazla yazı…

Ardahan Kürtleri nereden gelmiştir?

Ardahan’daki Kürt nüfusun çoğunluğunu 19. yüzyılın ilk ve ikinci yarısında Urfa ve Diyarbekir yöresinden göç eden Kürt aşiretleri oluşturmaktadır.

Ardahan’ın adı neden Ardahan?

Artani veya Artaani’nin bir türevi olan Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.

Ardahan’ın kültürleri nelerdir?

İlimiz; çok önemli tarihi, doğal ve turizm değerlerine sahiptir. Urartu, Med, Pers, Roma, Sasani, Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi ve Osmanlı kültürlerinin yaşadığı bölgede çok sayıda tarihi eser ve kalıntı bulunmaktadır.

Ardahanda Alevi var mı?

Ardahan’ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde bulunan Konuksever, Çaybaşı, Serhat mahallelerinin tamamı ile Damal’a bağlı köylerin tamamının Alevi nüfustan oluştuğu görülmektedir.

Ardahan hangi soydan gelir?

1124 yılında Erzurum’daki Saltuklu Emirliği’ne bağlı Çavakhet’ten (Ardahan ve Artvin kesimlerini de içine alan) İspir’e kadar olan sınır bölgelerini ele geçiren Kıpçaklar, buraya yerleşmişlerdir. Böylece 1118 ve sonraki yıllarda gelip yerleşenlere Eski Kıpçaklar, 1195 ve sonraki yıllarda gelenlere ise Yeni Kıpçaklar denilmiştir.

Ardahan ne ile ünlüdür?

Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.

Ardahan’ın hangi meyvesi meşhur?

Çünkü yaban mersini Karadeniz bölgesinin farklı illerinde birçok farklı isimle anılır. Örneğin Ardahan’da Mosi; Rize’de Likapa; Trabzon’da Ligarba; Giresun’da çalı çiçeği olarak adlandırılır. Elbette yaban mersini sadece isminden dolayı zengin değildir.

Ardahan Göle neyi meşhur?

Göle Peynir Üretimi Bu nedenle bu bölgede süt hayvancılığı oldukça gelişmiştir. Çok özel lezzetler arasında yer alan ve lezzetleriyle bilinen ünlü Göle tereyağı, Göle cheddar peyniri ve çeşitli Göle peynirleri, bu bölgelere yaptığınız ziyarette tatmadan ayrılmamanız gereken lezzetlerdir.

Ardahan’ın hangi meyvesi meşhur?

Posof Elması: Ardahan’ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof Elması adıyla tüm dünya ülkelerinin ilgisini çekmeyi başardı.

Ardahan yöresel yemekleri nelerdir?

Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.

Ardahan’da neler var?

Ardahan Siluet’te nereleri gezeceğinize kolayca karar verebilmeniz için gezmek istediğiniz yerleri listeledik. … Bülbülan Yaylası … Yalnızçam Yaylası … Çıldır Gölü – Akçakale Adası … Okçuoğlu Gölü Yaylası … Aktaş Gölü … Kura Nehri. … Ardahan Kalesi.Daha fazla yazı…

Ardahan’ın yöresel oyunları nelerdir?

Ardahan’da oynanan başlıca oyunlar şu şekildedir. Bar Oyunları: Ağır Bar, Sallama, Temur Ağa, Nare, Lorke, Şeker Oğlan, Sarı Seyran, Kaççıke, Tavuk Bar, Gazelo, Güzel Bileklik, Haran, Döne, Kıskarç, Kürt Kızı, Ardahan Sokakları, Işık Bar ve Paşanın Ölüsü.

Tavsiyeli Bağlantılar: Devlet Kütüphaneleri Nereye Bağlı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Araban Escort