4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsıyor?
Bu Kanun, 4 üncü maddede yazılı olanlar hariç olmak üzere bütün işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın işverenlere, işveren vekillerine ve bu işyerlerinin çalışanlarına uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddeye göre yayımı tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
4857 sayılı İş Kanunu 64 madde nedir?
Madde metni: Telafi çalışmasının süresi, günlük en çok çalışma süresini aşmamak kaydıyla, günde üç saati geçemez. Resmi tatil günlerinde telafi çalışması yapılamaz. (*) 1980 tarihli 7226 sayılı Kanunun 43 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan “iki” ibaresi “dört” olarak değiştirilmiştir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş Kanunu’na göre temel çalışan hakları dört kategoride toplanabilir: Çalışanın emeğinin karşılığında ücret alma hakkı Eşit muamele hakkı İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı Tazminat ve diğer haklar hakkı23 Ekim 2024
İş Kanunu 66 madde nedir?
“Çalışma süresi, bir çalışanın işyerinde geçirdiği zamandır. Çalışma süresi, İş Kanunu’nun 66. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen süreler olarak tanımlanır.” Bunu şu şekilde ifade etmiştir. Kanun ve yönetmeliklere göre çalışma süresi, bir çalışanın işyerinde geçirdiği zaman olarak tanımlanmaktadır.
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi, işveren açısından haklı fesih nedenlerini; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç başlık altında düzenlemektedir.
4857 sayılı İş Kanunu kaç saat çalışır?
AŞIRI ÇALIŞMA (Fazla Çalışma Tazminatı, Zorlayıcı Nedenlerle Fazla Çalışma, Olağanüstü Durumlarda Fazla Çalışma (İş Kanunu md. 41, 42 ve 43)) İş Kanunu’na göre bir işçinin normal haftalık çalışma süresi 45 saattir. Fazla mesai; haftada 45 saati aşan çalışmalardır.
4857 sayılı İş Kanunu 63 maddesi nedir?
Madde 63 – Çalışma süresi, kural olarak haftada 45 saati geçemez. Aksi kararlaştırılmadıkça, bu süre, işyerinde çalışılan günlere eşit olarak paylaştırılır. (Ek cümle: -6552/7 md.; Değişik cümle: -6645/36 md.)
4857 sayılı İş Kanunu 68 maddesi nedir?
Madde metni (c) Yedi buçuk saatten uzun süren çalışmalar için bir saatlik ara verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde ve süreklidir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, yerin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak sözleşmeyle aralıklı olarak kullanılabilir.
4857 sayılı iş kanununun 74. maddesi nedir?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesi: “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta çalıştırılmaması önem taşır. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki sekiz haftalık iş göremezlik süresine iki hafta eklenir.
2024 İşçi Hakları Nelerdir?
Çalışanın ücret ve maaş hakkı… Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı… Çalışanın mola hakkı… Çalışanın sosyal güvenlik primlerinin tam ödenmesi hakkı… Çalışanın eşitlik (ayrımcılık tazminatı) hakkı… Çalışanın haftalık izin hakkı… Çalışanın ücretli yıllık izin hakkı… Çalışanın ulusal bayram ve genel tatil hakkıDaha fazla makale…
10 yıl çalışan kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek mi?
2025’ten itibaren “10 yıl çalışıp kendi isteğiyle işten ayrılanlar da tazminat alabilir” maddesi iş hukukunda önemli bir değişikliği simgeliyor. Bu önemli durum işçilerin lehine değişiklikleri temsil ediyor ve kendi isteğiyle işten ayrılanların tazminat alma hakları hakkında net bilgiler sağlıyor.
İşveren işçiye hangi durumlarda dava açabilir?
Çalışan, işyerinde işverenin araç ve gereçlerine ihmali ile zarar vermişse; işveren, çalışandan bunun için tazminat talep edebilir. Ya da çalışanın işverenin parasını zimmetine geçirmesi veya işverenin güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi halinde, işveren çalışana karşı dava açabilir.
4857 sayılı İş Kanunu 69 madde nedir?
İşveren, çalışanların sağlık muayenesinin masraflarını karşılar. Gece çalışacak çalışanların sağlık durumları, işe başlamadan önce alınması gereken ve gece çalışmasına uygun olduklarını teyit eden bir sağlık raporu ile belgelendirilir.
İş kanununun 46. maddesi nedir?
Makale versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 46 İşveren, çalışma dışı hafta tatili için herhangi bir ücret ödemeden tam ücreti öder. Çalışma dışı hafta tatili için işveren, o gün için herhangi bir ücret ödemeden tam ücreti öder.
4857 sayılı İş Kanunu 109 maddesi nedir?
İş Kanunu’nun 109. maddesine göre, çalışanlara yapılacak tüm bildirimler yazılı olarak yapılmalıdır. Bildirim yapılacak kişi imzalamazsa, bu durum bir tutanakla tespit edilir. Rapor en az iki kişi tarafından imzalanır.
İş Kanunu kapsamına kimler girer?
İş Kanunu, bir işverenle belirsiz süreli iş sözleşmesi yaparak bu sözleşme çerçevesinde çalışan tüm kişilere uygulanır.
4857 sayılı İş Kanunu nerelerde uygulanmaz?
Bu Kanunun 3, 8, 12, 13, 14, 15, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 uncu maddeleri İş Kanununun 75, 80 inci ve 6 ncı maddeleri belirli süreli iş sözleşmelerine uygulanmaz.
Kimler iş kanununa tabi değildir?
507 sayılı Sanayi ve Sanatkârlar Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan üç veya daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde İş Kanunu hükümleri uygulanmaz.
4857 sayılı iş kanununda yer alan iş güvencesi hükümlerinden kimler yararlanamaz?
Şirketin ve işyerinin tamamını yöneten ve yönlendiren, işçi alma ve çıkarma yetkisine sahip olan işveren vekilleri ve yardımcıları, işten çıkarmaya karşı teminat hükümlerinden yararlanamazlar.