İçeriğe geç

Çekimsiz fiil ne demek

Çekimsiz Fiil Ne Demek?

Tanım ve Açıklama

Türkçede çekimsiz fiiller, çekim yapmayan fiillerdir. Çekim yapmayan fiiller, belirli bir biçim almazlar ve cümle içinde kullanıldıkları şekliyle kalırlar. Çekimsiz fiil, çekimlenmiş fiillere göre daha basit bir şekilde kullanılır.

Çekimsiz fiillerin belirli bir biçime bağlı olmamasının yanı sıra, Türkçe dilindeki diğer fiillerden farklı olarak çekimlenmez. Çekimsiz fiiller, kullanıldıkları cümlelerdeki özne veya diğer fiillere göre belirli bir biçime giremez. Bunun yerine, cümledeki diğer sözcüklerin biçimleri özneler veya diğer fiillere göre değişir.

Çekimsiz Fiillerin Örnekleri

Çekimsiz fiillerin örnekleri arasında; “yapmak”, “gelmek”, “gitmek”, “vermek”, “alınmak”, “olmak”, “varolmak”, “özlemek”, “beklemek”, “istemek”, “arzulamak”, “sevmek”, “öğrenmek”, “öğretmek”, “görmek”, “duymak” ve “anlamak” bulunur.

Çekimsiz Fiillerin Kullanımı

Çekimsiz fiiller, cümle içinde kullanıldıkları şekliyle kalırlar. Bu nedenle, çekimsiz fiillerin sonuna hiçbir sözcük eklenmez. Örneğin, cümlenin öznesi “Ben” olsaydı, “Ben yapmak” yerine “Yapmak” şeklinde kullanılırdı.

Ayrıca, çekimsiz fiillerin çoğul hali de mevcut değildir. Örneğin, “Yapmak” fiilinin çoğul hali “yapmalar” ya da “yapmaklar” olarak kullanılmaz.

Çekimsiz Fiillerin Özellikleri

Çekimsiz fiillerin özellikleri arasında, öznenin cinsiyetine göre değişmeyen çekimlenmemiş biçimleri ve çoğul hali oluşturamamaları yer alır. Ayrıca, herhangi bir ek almadan kullanıldıkları ve cümledeki diğer sözcükleri etkilemedikleri de özellikleri arasındadır.

Çekimsiz fiillerin bu özellikleri, onların öğrenilmesini ve kullanılmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca, çekimsiz fiillerin çoğul hali olmaması, onların daha kolay öğrenilmesine ve kullanılmasına yardımcı olur.

Anahtar Kelimeler: Çekimsiz fiil, özellikleri, örnekleri, kullanımı, tanım, açıklama.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Araban Escort